Ponedeljkovo predavanje - Fotografija in Formula 1
7.3.2016

  • Ponedeljkovo predavanje -  Fotografija in Formula 1

    V ponedeljek 7.3.2016, bo ob 21 uri imel predavanje Veljko Jukič. Naslov predavanje je Fotografija in Formula 1.

    Svet Formule 1 je splet vrhunskega športa, najsodobnejše tehnike in prestižnega biznisa. Fotografski del spremljanja tega športa ima razsežnosti od foto-žurnalizma, do umetniškega izražanja in komerciale. Prednosti in zanimivost sveta F1 so boji najboljših dirkačev z najboljšimi avtomobili širom po svetu. F1 je prisotna na vseh kontinentih, je medijsko odlično pokrita, izredno tekmovalna, selektivna in elitistična.  Zato je vsakemu reporterju, ki dela na katerem koli od medijskih področjih vedno poseben izziv, saj v poslu na dolgi rok ostanejo le najboljši in najbolj vztrajni. Veljko Jukič, ki je bil tudi študent IAM, deluje na po področju medijev, športa in fotografije, a tudi Formule 1 že polnih 35 let.
     
    Vsebina in sklopi predavanja:
    1. predstavitev: gosta in sveta F1.
    2. reportersko razmišljanje.
    3. klasična športna fotografija
    4. tipi fotografije za časopise, revije in agencije
    5. uredniško razmišljanje: urednika fotografije, športa ali revije
    6. uredniška selekcija – delo za agencijo
    7. akcijska fotografija – kot umetniško izražanje
    8. načela 80 : 20 v reportažni in akcijski fotografiji
    9. tehnika, oprema, dinamika, učinkovitost, raznovrstnost, stil, akcija,
     
    Veljko Jukič se je od rane mladosti dalje z srčnim navdušenjem ukvarjal s fotografijo, motorji in dirkami. Radovednost, prodornost in odlična fotografska  tehnika dela sta mu že pri 17-letih odprla okno v svet. To ga je usmerilo v medije: najprej kod mladega reporterja, nato kot novinarja in kasneje tudi kot urednika športa pri tedaj vodilni reviji Avto magazin.

    Deloval je tudi pri drugih tiskanih medijih in na radiu. Kmalu se sreča tudi s TV poklici: ne le kot novinar, pač pa tudi kot organizator ali producent. Sodeluje z različnimi  slovenskimi TV in producira nekaj dokumentarcev za hrvaško TV.

    Kasneje se je osredotočil na delo reporterja za Formulo 1: pri reviji AVTO SVET, (1994-1999) ter  v reviji AVTO FOKUS, kjer deluje (od 1999 do danes) kot F1 reporter ter kot urednik športa in motociklizma.

    Kot testni voznik je preizkusil več kot petsto različnih avtov, več kot 150 različnih motorjev, 3 leta pa je bil na prvenstvu Alpe Adria celo dirkač v razredu GP-250.

    Med svojimi novinarskimi potovanji je prepotoval velik del sveta, med drugim tudi Amazono na »Camel Trophyu«, avanturističnem popotovanju skozi pragozd leta 1989!

    V Braziliji, Avstraliji in severni Ameriki je potoval in deloval več kot 10-krat, Evropo je prekrižaril po dolgem in počez, vedno najbolj pri srcu Japonska: kar 19-krat dosedaj je bival, treniral, poročal ali  se - ko gre za karate -  trenersko izpopolnjeval na Japonskem.

    Spoznajmo naravo dela reporterja, urednika in multimedijalca v svetu F1 skozi izkušnje veterana avto športnega poročanja pri nas.